Mesafeli satış sözleşmesi alıcı ve satıcılar arasında imzalanan bir garanti sözleşmesidir. İşbu sözleşmesi bazı kural ve şartlar çerçevesinde imzalanır.

Alıcıların mesafeli satış sözleşmesini onaylaması, sipariş verilen ürünün bedeli, kargo ücreti ve vergi gibi ek ödemeleri kabul ettiği anlamına gelir. Bu sözleşme gerekli ödemeler hakkında alıcıyı bilgilendirir.

Mesafeli satış sözleşmesinde yer alan bazı tanımların karşılığı bulunmaktadır. Bu tanımlar ise şöyledir;

Bakan: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,

Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,

Kanun: 6502 sayılı kanun Tüketici Haklarının Korunması Kanunu,

Yönetmelik: Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği,

Hizmet: Belirli bir ücret karşılığında yapılan veya yapılması taahhüt edilen mal sağlama dışında yer alan her türlü tüketici işlemi,

Satıcı: Ticari veya mesleki faaliyetler ile tüketicilere mal sunan gerçek veya tüzel kişiler,

Alıcı: Bir mal veya hizmeti belirli ücret karşılığında edinen kişiler,

Site: satıcıların ürün satım işlemlerini gerçekleştirdiği online platformlar,

Sipariş veren: bir mal veya hizmeti, satıcılara ait online web siteleri üzerinden talep eden ve satın alan gerçek veya tüzel kişiler,

Taraflar: alıcılar ve satıcılar,

Sözleşme: alıcı ve satıcı tarafların arasında bazı hakları koruyan işbu sözleşmeleri,

Mal: alışverişin gerçekleşmesini sağlayan ürün, taşınır eşyalar, elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanmış olan ses, görüntü, yazılım ve benzeri ürünlerdir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Genel Hükümler

Ürün alım- satım işlemi yapılmadan önce taraflar arasında mesafeli satış sözleşmesi imzalanmaktadır. Alıcı kişiler, ürün satın almadan önce bu belgeye onay vererek, sözleşme içerisinde yer alan maddeleri kabul ettiğini beyan eder. Bu sözleşme içerisinde satış fiyatı, ödeme yöntemleri, teslimatın nasıl yapılacağına dair bilgiler detaylı bir şekilde yer almaktadır. Alıcılar, bu işbu belgesine onay vermeden satın alma işlemi gerçekleştirememektedir. Nitekim bu belge, satıcıların olduğu kadar, alıcıların da haklarının korunması için önemli bir belgedir.

Bu belge ile satıcının alıcıya göndereceği ürünün veya hizmetin temel özellikleri, vergiler ile birlikte toplam ücreti, teslimat bilgileri beyan edilir. Alıcı kişiler bu belgeleri imzalayarak verilen beyanın doğruluğunu teyit etmiş olur.

Sözleşmede bahsi geçen ürün alıcıya 30 gün içerisinde teslim edilmelidir. Online ortamlarda teslim edilen bu ürünlerin süresinin 30 günü aşması durumunda, alıcının siparişini iptal etme hakkı bulunur.

Satıcılar, sözleşme gereğince satacakları ürünlerin belgelerini eksiksiz bir şekilde teslim etmelidir. Bu belgeler, ürünün garanti belgesi, kullanım kılavuzu ve ürüne ait bilgilerin bulunduğu önemli belgelerdir.

Sözleşme hükümlerinden biri de ifa yükümlülüğü süresi dolmadan, satıcının alıcıyı bilgilendirmesi ve onay almak kaydıyla eşit kalite ve fiyatta farklı bir ürünü alıcıya göndermesidir.

Satıcı ve alıcı arasında sözleşmenin iptal olmasına neden olabilecek durumlarda ürün ve ücret iadesi yapılmalıdır. Herhangi bir nedenle alıcının ücreti geri alması ve ürünün bedelini ödememesi durumunda satıcı ürün gönderimini iptal etme yetkisine sahiptir.

Satıcı, alıcının siteye kayıt aşamasında kullandığı e-posta adresi, telefon numarası veya diğer iletişim bilgileri ile alıcıya ulaşabilir. Bu bilgiler üzerinden pazarlama amacıyla SMS, e-posta veya bildirim gönderebilir.

Satıcılar, alıcıların ibraz etmiş olduğu kredi kartı numarasının kişiye ait bilgiler barındırmaması ve güvenlik açığı oluşturacak işlemlerde bulunması durumunda alıcının kimliğini doğrulama hakkına sahiptir.

Alıcıların satın aldıkları ürünü iade etmeleri için 14 günlük cayma süresi bulunmaktadır. Bu süre zarfında ürün iadesi yapılabilmektedir. Fakat gönderilen ürünlerde azalma, bozulma veya değerinin düşmesi gibi durumlar söz konusu ise satıcının zararlarını karşılamak zorundadır.

Cayma hakkı online ürün ve hizmetlerde kullanılamamaktadır ve iadesi yapılmaz.